23 Şubat 2013 Cumartesi

Bayat Ekmekteki Tehlike !


*Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası* kampanyası kampsamında toplanacak bayat ekmeklerin galete ununa çevrilmesine Gıda Mühendisleri Odası'ndan tepki...

İNSAN SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLER
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bülent Şık, ekmek israfını önlemek amacıyla fırınlarda bayat ekmeğin tazesiyle değiştirilerek toplanan ekmekten galeta unu gibi gıda ürünleri üretilmesi önerisine tepki gösterdi. Şık, "Mikrobik bozulma oluşan bayat ekmekten yapılan gıdalar, insan sağlığını olumsuz etkiler" dedi.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan'ın başlattığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca düzenlenen 'Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası' kapsamında, Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası'nın bayat ekmeklerin fırında tazeleriyle değiştirilmesi önerisine Antalya'dan tepki geldi. 

 
KÜFLENMİŞ EKMEK KANSERE NEDEN OLUR:
Kısa süreliğine ertelenen bu öneri için Gıda Mühendisleri Odası Şube Başkanı Bülent Şık, bayat ekmekler kullanılarak imal edilmesi düşünülen gıdaların halk sağlığını olumsuz etkileyecek sonuçlara yol açabileceğine dikkati çekti. Ekmeğin uygun koşullarda muhafaza edilmemesi halinde mikrobik bozulma oluşacağını belirten Şık, "Ekmeğin bayatlama sürecinde zararlı kimyasalla buluşması, uygun şartlarda muhafaza edilmeyen ekmek ya da mikrobik bozulma belirtileri gösteren ekmekten üretilecek gıdalar, sağlığa zararlıdır. Bunların tüketilmesi halinde gıda zehirlenmesine yol açabilir. Küflenmiş ekmeklerin tüketilmesi karaciğer kanserine kadar yol açan rahatsızlıklara da neden olur" diye konuştu.
 

ŞÜPHELİ HAMMADDE:
Bülent Şık, sıcak ve nemli ortamda ekmeğin muhafaza edilmesinin mikrobik bozulmayı hızlandırdığını ve ekmekte sünme, hamurunda yapışkanlık gibi sonuçlara yol açacağını belirtti. Ekmekteki bozulmanın sadece dış yüzeyindeki küflenme ile sınırlı olmadığına dikkati çeken Şık, "Kampanya ile fırınlara getirilen bayat ekmek şüpheli hammadde gibi düşünülmeli. Şüpheli hammaddeden gıda üretimine onay vermiyoruz" dedi. Şık, Türkiye'de üretilen yaklaşık 100 milyon ekmekten 6 milyonunun israf edildiğini söyledi.
 
ANTALYA'DA UYGULAMAYIZ:
Kampanyanın insanları daha fazla ekmek almaya teşvik edeceğini kaydeden Buhurcu, şöyle konuştu:
"Antalya Fırıncılar Odası olarak biz bu kampanyayı uygulamayacağız. Bayat ekmek sorununun çözümünde en büyük görev tüketiciye düşüyor. İnsanlar tüketeceği kadar ekmek almalı. Evlerinde bayatlayan ekmekleri kullanarak hazırlayacakları gıdalarla geri dönüşümünü yapabilmeli. Fırıncılar olarak düşük maliyetle ekmek satıyoruz. Satılan ekmeğin tekrar alınması ve yerine tazesinin verilmesi bizleri mali anlamda da zor duruma sokar."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder